Υπάρχει κάποια διαφορά στη θρεπτική αξία των άσπρων και των καφέ αβγών;





Γενικά επικρατεί η άποψη ότι τα αβγά που το τσόφλι τους είναι σκουρόχρωμο είναι καλύτερα από τα άσπρα και ότι ίσως έχουν περισσότερες βιταμίνες....


Δεν υπάρχει καμία ευδιάκριτη διαφορά όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, λέει ο δρ Τρο Μπούι, ερευνητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη. Τα καφέ αβγά σε γενικές γραμμές ίσως να έχουν περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά η απόκλιση είναι ελάχιστη, εξηγεί. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφορά στη γεύση ή στο χρώμα του κρόκου.

Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν το χρώμα του κελύφους, λέει ο ίδιος. Κότες με άσπρο φτέρωμα και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν λευκά αβγά, ενώ κόκκινες ή καφέ κότες με κόκκινους λοβούς γεννούν καφέ αβγά. Επίσης, η ράτσα Αmeraucana γεννά αβγά με μπλε κελύφη.

Η ποιότητα του κελύφους δεν διαφέρει από ράτσα σε ράτσα, παρόλο που οι μικρότερες σε ηλικία κότες γεννούν αβγά με πιο σκληρά κελύφη. Οι κότες που γεννούν καφέ αβγά έχουν συχνά μεγαλύτερο μέγεθος, οπότε καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και έτσι η εκτροφή τους κοστίζει περισσότερο. Οπότε, τα λευκά αβγά είναι πιο αποδοτικά από οικονομικής άποψης. «To είδος της τροφής της κότας επηρεάζει τη θρεπτική σύσταση του αβγού και το χρώμα του κρόκου».